geschiedenis

Geschiedenis

Geschiedenis van het Global Hospital & Research Centre
Het Global Hospital & Research Centre is ontstaan uit een samenwerkingsverband van 3 mensen: een industrieel, een chirurg en een spiritueel leider. Hun missie was: een ziekenhuis opzetten waar het beste uit de moderne geneeskunde wordt gecombineerd met aanvullende geneeswijzen, zoals ayurveda, homeopathie, magneettherapie en yoga. Zie ook: een holistische aanpak.

De missie: een ziekenhuis opzetten waar het beste uit de moderne geneeskunde wordt gecombineerd met aanvullende geneeswijzen

Dit idee ontstond in 1989, toen een vooraanstaande hoofd- en nekkankerchirurg uit Mumbai, dr. Ashok Mehta, het internationale moedercentrum van de Brahma Kumaris in Mount Abu bezocht. De mensen die hij ontmoette bij de Brahma Kumaris bleken in grote lijnen dezelfde holistische ideeën te hebben over gezondheidszorg en welzijn als hijzelf. Mount Abu werd daarmee een heel geschikte locatie om een modelziekenhuis op te zetten, gefocust op holistische gezondheidzorg.

Dit project werd al snel financieel geadopteerd door Khuba en Gulab Watumull, die het later zijn naam gaven in herinnering aan hun overleden vader, J. Watumull. Broeder Nirwair, verantwoordelijk voor de Brahma Kumaris-vestiging op Mount Abu, werd benoemd tot hoofdbeheerder van de stichting die het Global Hospital & Research Centre bestuurt.

De bouw van het ziekenhuis en onderzoekscentrum startte op 24 oktober 1991,  met een polikliniek en een operatiekamer. Met de steun van diverse Indiase en internationale organisaties is het ziekenhuis sindsdien aanzienlijk uitgebreid: met extra ziekenzalen, een theaterzaal en een administratievleugel, bijvoorbeeld. Er zijn inmiddels 120 bedden; daarnaast worden er per dag tientallen mensen geholpen in dagbehandeling.

Het ziekenhuis ontplooit in de wijde omgeving activiteiten voor de gezondheid van de bewoners. Dagelijks vinden er in de dorpen oogoperaties plaats in een mobiele kliniek (een bus). Daarnaast worden schoolkinderen ondersteund met gezonde maaltijden.

Zie ook: Projecten

Opening van het hoofdgebouw van het ziekenhuis in 1991.