mt-abu

Rajasthan

Het Global Hospital & Research Centre is gevestigd op Mount Abu in Rajasthan, India, een hoge heuvel midden in de woestijn; een rotsplateau van 22 bij 9 kilometer waarvan de hoogste piek de 1.722 meter bereikt. Deze heuvel, onderdeel van de Aravalli Mountains, wordt ook wel ‘een oase in de woestijn’ genoemd, omdat er zich veel rivieren, meren, watervallen en groen blijvende bossen bevinden. Er wonen rond de 23.000 mensen. Op de heuvel is ook het gelijknamige dorp Mount Abu gevestigd. Dit dorp is een zogenaamd hill station, het enige van heel Rajasthan, waar veelal Indiase toeristen verkoeling komen zoeken voor de tergend hete zomers.

Doelgroep ziekenhuis
Mount Abu ligt in het zuidwesten van de Indiase deelstaat Rajasthan, die op zijn beurt aan Pakistan grenst. Deze woestijnachtige deelstaat heeft een oppervlakte van bijna 325.000 vierkante kilometer en telt bijna 60 miljoen inwoners. Een beperkt deel hiervan, zo’n 700.000 mensen, vormen de doelgroep van het Global Hospital, dat op deze plek is opgericht omdat juist hier te veel mensen geen toegang bleken te hebben tot goede gezondheidszorg.

Bevolking
Rajasthan is een van de armste staten van India. Het gezondheidsniveau van de bevolking is erg laag, vooral vanwege de slechte economische en klimatologische omstandigheden. De gemiddelde levensverwachting bedraagt nog geen 50 jaar.
Veelvoorkomende ziekten een aandoeningen zijn tuberculose (tbc), ais, diabetes, oogziekten en ondervoeding.

Geschiedenis
Rajasthan bestond vroeger uit verschillende onafhankelijke koninkrijken, gerund door zogenaamde Rajputs. De vele prachtige forten die in deze deelstaat te bezoeken zijn, veelal in gezellig drukke steden zoals Jaipur, Udaipur en Jodhpur, vormen hiervan de getuigen. Dat, in combinatie met de wel zeer kleurrijke inwoners, maken van Rajasthan een van de meest toeristische deelstaten van India.Sinds de 16e eeuw, met een hoogtepunt in de 17e eeuw, vielen de islamitische Mogols vanuit Afghanistan de overwegend hindoeïstische deelstaat Rajasthan binnen en veroverden deze. Het Mogulrijk ging echter een eeuw later weer ten onder.

De maharaja’s van Rajasthan werkten tijdens de koloniale overheersing nauw samen met de Britten, die hun in ruil voor handelsvoordelen, steun en bescherming boden. Daardoor werden de koninkrijken binnen Rajasthan vanaf het eind van de 19e eeuw koloniale provincies van Brits-Indië, met veel autonomie.

Sinds de onafhankelijkheid van India (1947) maken de koninkrijken deel uit van de republiek India en vervullen de maharaja’s geen officiële functies meer.