holistisch

Holistische aanpak

Een bijzonder kenmerk van de gezondheidszorg die wordt geboden in het Global Hospital, is het holistische karakter hiervan. Reguliere geneeskunde (in westerse ogen) wordt gecombineerd met traditionele Indiase geneeskunde (ayurveda) en met allerhande andere gezondheidsbevorderende benaderingen.

Reguliere specialismen
Het Global Hospital biedt, in alfabetische volgorde, de volgende reguliere specialismen aan:

algemene chirurgie, diabetesgeneeskunde, gynaecologie en verloskunde, interne geneeskunde (incl. nefrologie, cardiologie, reumatologie en hematologie), KNO, laparoscopische chirurgie, neuropsychiatrie, oogheelkunde, orthopedie, pathologie, pediatrie (kindergeneeskunde), plastische chirurgie, radiologie, tandheelkunde, urologie. Daarnaast is er fysiotherapie en logopedie.

Ayurveda
Ayurveda is het traditioneel Indiase systeem voor gezondheidszorg en medicatie. Het kan worden ingezet voor een veelheid aan klachten, zoals astma, angststoornissen, artrose, rugklachten, bronchitis, chronische vermoeidheidsklachten, haaruitval, hoge bloeddruk, huidaandoeningen, noem maar op.

In heel India zijn ayurvedische ziekenhuizen; in het Global Hospital wordt ayurveda gecombineerd met reguliere geneeskunde. De artsen zijn opgeleid in de ayurveda, op een vergelijkbaar niveau als de reguliere specialisten in Europa.

Homeopathie
2 Indiase homeopatische artsen hebben een homeopatische afdeling opgericht binnen het Global Hospital. Ook via deze benadering kan een heel scala aan klachten verholpen worden, waaronder verslavingen (aan drugs, alcohol of tabak bijvoorbeeld). 

Homeopathische medicatie wordt kosteloos ter beschikking gesteld.

Acupunctuur en acupressuur
Acupunctuur is met name effectief gebleken bij patiënten die lijden aan hoge bloeddruk, artritis en diabetes.

Acupressuur wordt vooral ingezet ter verlichting van pijnklachten. Het verbetert de bloedcirculatie en stimuleert de ontspanning van het lichaam. Daarom combineert juist deze therapie zo goed met tal van andere behandelingen (waaronder operaties) die het ziekenhuis uitvoert. Het herstel wordt erdoor bespoedigd.

Wellness
In het Global Hospital is een Department for Wellness gevestigd, compleet met een fysiotherapeutisch oefenlokaal voorzien van allerhande fitnessapparatuur. Hier worden onder andere dagelijks aerobicslessen gegeven.

Deze afdeling werkt nauw samen met de afdeling Ayurvedische geneeswijzen, met name op het gebied van afkik-, ontgiftings- en ontspanningstherapie. In samenwerking met de arts worden oefen- en dieetprogramma’s samengesteld die helemaal aansluiten op de behoeften van de patiënt.

Magneettherapie
Sinds de oprichting van deze afdeling in 1991 hebben al ruim 200.000 patiënten gebruikgemaakt van de hier geboden magneettherapie, waarbij magneten worden gebruikt voor de behandeling van veelvoorkomende aandoeningen zoals hoesten en verkoudheid, allergieën, nekklachten, indigestie, rugklachten, hoofdpijn en migraine, duizelingen, osteoporose en artritis.  en spierafwijkingen. Ook patiënten met zwaardere aandoeningen, zoals verlammingen, beroertes en multiple sclerose, hebben vaak baat bij magneettherapie. De magneettherapeut van het Global Hospital heeft hiervoor een universitaire opleiding voltooid, aangevuld met diverse andere hoge opleidingen in diverse geneeswijzen, waaronder ook ayurveda. Hij is onder andere aangesloten bij de Indiase Holistic Medical Acedemy en bij de Medicine Alternative Institution.

Yoga en meditatie
Ter bevordering van het welbevinden van zowel de patiënt als zijn familie worden zowel in als buiten het Global Hospital cursussen Positief Denken en Raja Yoga-meditatie aangeboden. Hiervan is inmiddels bewezen dat ze het herstel van de patiënt vaak bespoedigen. Deze cursussen zijn een essentieel onderdeel van de holistische kijk op gezondheidszorg.