organisatie

Organisatie

J. Watumull Global Hospital & Research Centre

De Stichting Global Hospital Nederland werft vrijwilligers en fondsen voor het J. Watmull Global Hospital & Research Centre. Dit state-of-the-art ziekenhuis en onderzoekscentrum is gevestigd in het West-Indiase stadje Mount Abu, een zogenaamd hill station in de deelstaat Rajasthan (boven op een berg). Het is opgericht in 1991 en beschikt inmiddels over uiteenlopende medische specialismen, zoals tandheelkunde, chirurgie, orthopedie, diabetesgeneeskunde, gynaecologie, neuropsychiatrie, pediatrie, radiologie, oogheelkunde en fysiotherapie. In vrijwel alle gevallen wordt allopathie gecombineerd met ayurvedische, homeopatische en andere ‘alternatieve’ geneeswijzen. Meer hierover leest u onder het kopje Holistische aanpak. 

Community outreach
Een heel belangrijk onderdeel van de activiteiten van het Global Hospital is het zogenaamde community outreach. Dat wil zeggen dat er teams van verpleegkundigen en artsen de regio in trekken, om ook mensen in afgelegen dorpen de medische zorg te bieden die ze nodig hebben.

Het Research Center doet ook met name onderzoek naar ziektebeelden en geneesmiddelen die voor de mensen in de regio relevant zijn. Zo zijn diabeteszorg, oogheelkunde en de behandeling van hazenlippen belangrijke aandachtspunten.

De dienstverlening van het Global Hospital is voor de arme gebruikers uit de regio gratis.

Aanverwante klinieken
Aan het ziekenhuis en onderzoekscentrum zijn verschillende opleidingsfaciliteiten gekoppeld, waaronder een erkende mbo- en hbo-opleiding verpleegkunde. (Zie onder Opleidingen.)

Ook zijn er inmiddels meerdere klinieken geopend op andere locaties in de buurt van Mount Abu, om specialistische zorg dichter bij de mensen te brengen. Een tweetal voorbeelden hiervan zijn:

P.C. Parmar Foundation Global Hospital Eye Care Centre
In de deelstaat Rajasthan is veel behoefte aan oogheelkundige zorg. Dat komt enerzijds door het vele felle zonlicht in dit woestijngebied. Anderzijds ligt de oorzaak van de veelvoorkomende oogproblemen vaak ook in een gebrek aan goede voeding.

In deze oogheelkundige zorg wordt sinds 2007 voorzien door een speciaal Oogzorgcentrum, het P.C. Parmar Foundation Global Hospital Eye Care Centre.
Naast gespecialiseerde oogzorgklinieken, voorzien van behandelruimten, operatiekamers en ziekenhuiskamers, beschikt ook deze kliniek over een eigen opleidingscentrum. Zowel volwassenen als kinderen krijgen hier de best denkbare oogzorg, inclusief – indien nodig – hoogwaardige chirurgische ingrepen.

Shivmani Geriatric Home
Sinds 2011 vinden 87 ouderen een warm thuis is het Shivmani Geriatric Home, een vorm van gespecialiseerd begeleid wonen die altijd volgeboekt is. De nadruk binnen dit centrum ligt op gezond ouder worden, met name dankzij voedzaam en lekker eten en bewegen.

Research Centre

Een belangrijk deel van het onderzoek dat wordt uitgevoerd in het Research Centre dat is verbonden aan het Global Hospital, heeft te maken met de invloed van een bepaalde levensstijl op de gezondheid. Met name op het gebied van cardiologie zijn er inmiddels spraakmakende resultaten geboekt.

Zo is vast komen te staan dat patiënten met dichtgeslibde aderen, die normaliter een operatie zouden moeten ondergaan, veel baat hebben bij de combinatie van vegetarisch eten, lichte oefeningen en regelmatige beoefening van meditatie. Ruim 500 patiënten hebben deelgenomen aan een onderzoek in dit verband, waarbij ze ieder halfjaar een week lang naar Mount Abu kwamen voor verschillende sessies. Na elke sessie werd hun bloed onderzocht. Als ze weer thuis waren, werden ze door plaatselijke Brahma Kumaris-zusters gestimuleerd om te blijven mediteren en gezond te eten. 95 procent van deze patiënten hoefde niet geopereerd te worden; hun klachten waren goeddeels ‘vanzelf’ verdwenen.

Meer informatie over hoe hartpatiënten in het Global Hospital worden behandeld kun je zien in de film Heal the Heart – deel 1 en deel 2

Meditatie & positief denken
Daarnaast is er inmiddels onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie op het overwinnen van drugsverslaving (veelvoorkomend in Rajasthan) en bij de behandeling van geestesziekten, maar ook op fysieke parameters zoals spierspanning. 

Alle patiënten en hun familieleden krijgen een cursus Positief Denken aangeboden, omdat ook daarvan het heilzame effect inmiddels is vastgesteld. Deze cursus wordt desnoods in de ziekenzaal gegeven; voor elk plaatselijk dialect, hoe klein ook, is vertaling beschikbaar.

De overgrote meerderheid van het personeel in het Global Hospital & Research Centre beoefent zelf dagelijks Raja yoga-meditatie.

Het Research Centre werkt samen met gerenommeerde medische (onderzoeks)instituten en  ziekenhuizen elders in India.